Hilmi BAYBAŞ Hakkında
1994 senesinde ilk AutoCAD dersi ile kurs öğretmenliğine başladım. 3ds MAX kursu vermek için 10 sene çalıştım 1000 sayfayı aşkın ders notu çıkarttım ve bu notlar 7 kez yeniden yazdım. Amacım öğrencilerime yolda yürürken bile telefonla teknik destek sağlayabilecek düzeye gelmekti. Dersler sertifikalı öğretmen olduğum etkin dinleme ve etkin anlama teknikleri kullanılarak anlatılmaktadır. Tüm öğrencilere yaşam boyu kütüphane ve teknik destek sağlanmaktadır.
Çizim tasarım hayatında karşılaşabileceğiniz tüm sorunlar, tipik mimari projelerle desteklenmiştir. Tüm bu senaryolar sürekli uygulama yapılarak anlatılacaktır. Sonuçta kurs süresi boyunca mimari bir proje çizip okumayı da öğreneceksiniz. Sona doğru öğrenciler (Hem AutoCAD hemde 3dsMAX’de) kendi projelerini çizip foto gerçeklikte render alarak kursu bitirirler.
Hilmi Baybaş Web sitesinde hem öğrencilere AutoCAD ve 3dsMAX programları konusunda yararlı olabilecek konuları paylaşmakta, hem de danışmak isteyenlere bir başvuru kaynağı sunmayı hedeflemektedir.
Ders Tecrübesi
Dersler 15 senelik uğraşı sonunda çizim tasarım hayatında karşılaşabileceğiniz tüm sorunlar özel tipik senaryolarla desteklenmiş şekilde oluşturulmuş bir programla sürekli uygulama yapılarak anlatılacaktır. Kurs süresi boyunca tipik projeler çizilecektir. Sona doğru öğrenceler kendi projelerini çizip foto gerçeklikte render alarak kursu bitirirler.
AutoCad, 3DS Max, V-Ray Geçmişim
1993 yılında AutoCAD programıyla ilgilenmeye başladım. 4 sene boyunca iki versiyon (R16 - 2000) öğrenme çalışmalarım sürdü. Bu süre boyunca 1300 sayfalık veri taradım ve 540 sayfa ders notu yazdım. Bu ders notlarını bu güne kadar güncelleyerek defalarca yeniden ve yeniden yazdım.
1997 senesinde ilk dersimi verdiğimde Samsun'da AutoCAD'i bilen pek kimse yoktu. İki sene boyunca tüm öğrencilerim yoğun taleplerle mimarlar ve sanayi işletmeleri tarafından işe alındı.
Sonraki beş sene boyunca eğitim programını eğitici belgesi sahibi olduğum Verimli Ders Çalışma Etkin Dinleme ve Etkin Anlama yöntemlerinin uygulandığı interaktif öğrenme yöntemine göre yeniden ve yeniden düzenledim. Mükemmelleşinceye kadar test ettim.
Sonuçta tüm AutoCAD programı komutlarını bir mimari proje içine defalarca tekrar edilecek şekilde yerleştirdim. Tekrar noktalarını unutmaların başladığı noktalara özenle yerleştirdim. Bu programı oluşturmak 5 senemi aldı. Düzenlemeler versiyon farklılıklarına göre halen devam etmektedir.
Bu süre içinde 3ds MAX çalışmalarım. 10 sene boyunca günde 7 saat olmak üzere düzenli çalıştım.
830 sayfalık ders notu yazdım ve bunu 7 defa yeniden güncelledim.
10 senenin sonunda yine interaktif öğrenme yöntemine göre program geliştirdim.
V-Ray çalışmalarım son 4 senedir aralıksız sürdü. Amacım tüm detaylarıyla bu render motorunu öğrenmekti. Ancak bu da 3ds MAX gibi bitebilen bir program değil.
Malterialler, ışıklar kameralar tümüyle yoruma ve kullanıcının sanat bakış açısına bağlı. Böyle olunca da V-Ray ile sizin yapabilecekleriniz öncelikle bilginize daha sonra yeteneklerinize bağlı.
Halen AutoCAD, 3ds MAX ve V-RAY çalışmalarım devam ediyor. Disiplinli ve düzenli derslere devam eden yetenekli öğrencilerimi kursun sonunda mutlaka bir işe yerleştiriyor ve takip ediyorum. Şu ana kadar 18 senelik kurs yaşantım boyunca 100'ü aşkın öğrencimi işe yerleştirdim ve başarılarını takip ettim.
Hakkımda Detaylı Bilgi
Bir programı tam anlamıyla bilmek gerçekten güzeldir. En az 10 hamle sonrasını görüp önlem alırsınız. Tabii ki öğrenme sürecinde saatlerinizi harcarsınız. Öğrenme işlemi biraz can sıkıcı ve mide bulandırıcıdır. Ancak bir şeyleri yapabilmeye başladıkça çok zevk alırsınız.
İlk zamanlarda saatleriniz ve günlerinizi harcarsınız ve sonuçta bir türlü kendi başınıza bir şeyler yapamazsınız. Ancak son sözü direnenler söyler.:) ben 20 sene önce AutoCAD öğrenirken tam 6 kez ben bu programı öğrenemiyorum diye bıraktığımı hatırlıyorum. Ama birkaç gün sonra inatla tekrar başına oturup sorunları çözdüm.
20 sene önce…. Kaynak yok Samsun’da bir tane bile kullanıcı yok. Benim için zor oldu. Şimdi çoğunlukla bilgisayara yatkınız. İnternetimiz var sürekli danışabileceğimiz iyi kullanıcılar ve öğretmenleriniz var.
İlk kursumu 1994 senesinde verdim. Sürekli ders anlatmasaydım bu kadar ayrıntıyı aklımda tutamazdım sanırım.
Bilgi her şeydir… mükemmel projeler çizmek emin olun size zaman kaybettirmez. Tam tersine hız kazandırır ve öne çıkartır.
20 senelik tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki (bazı öğrencilerim dışında) şimdiye kadar Samsun’da gerçekten iyi bir AutoCAD projesine rastlamadım. Yurt dışından ve İstanbul’dan gelen projeler mükemmel ve mükemmele yakındır.
Ülkemizde bir türlü layer standartları oluşmadı. Tabi ki bunun için mimar ve makine mühendisleri odalarının ortaklaşa çalışmaları lazım. (Avrupa Japon ve Amerikan layer standartları var) yani herkes kendine göre layer isimleri veremiyor. Yazılan layer adları ortak kullanıldığı için verilen adın ne anlama geldiğini herkes anlayabiliyor.